Eerste Hulp bij Sportongevallen

EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen) richt zich op het verlenen van hulp aan mensen die zich blesseren tijdens het sporten. Sportongevallen verschillen niet veel van andere ongevallen. De instelling van de sporter maakt echter het verschil. Deze is vaak eigenwijs en wil daardoor doorgaan met sporten. Ook al heeft hij een blessure opgelopen. Als hulpverlener (EHBSO’er) heb je hierbij een belangrijke taak. Je moet de ernst van de situatie kunnen inschatten. En daarnaast weten hoe je een blessure juist behandelt. Het herstel van een sportblessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden. Het herstel van een sportblessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden. De communicatie met een sporter is daarbij van groot belang. Ook hoor je als EHBSO’er te weten hoe je sportongevallen voorkomt. Een heleboel sportblessures zijn te voorkomen, maar helaas niet allemaal.

Grotere sportevenementen zijn vaak goed georganiseerd met een goede medische opvang en EHB(S)O. Bij kleinere sportevenementen, binnen sportverenigingen of als je met een groep vrienden sport is dit vaak niet zo. Daar zorgen meestal mensen zonder EHBO-opleiding of –ervaring voor de eerste opvang van sportongevallen. Wil je weten wat je moet doen als er in zo’n situatie een sportongeval plaatsvindt?

De meest voorkomende sportblessures zijn:

  1. Liesblessure
  2. Achillespeesblessure
  3. Enkelblessure
  4. Hamstringblessure
  5. Knieblessures

In deze workshop van 3 uur ligt de nadruk op sportgerelateerde eerste hulp. Ook komt een stukje preventie ( hoe blessures te voorkomen) aan bod.

Verdere informatie op aanvraag.