Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom)aanslagen en ernstige ongelukken aanzienlijk verhogen. Door levensbedreigend bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. Hiernaast wordt levensbedreigend bloedverlies gezien bij ongelukken met machines, val door een glazen deur, open botbreuken, etc. Bij levensbedreigend bloedverlies nemen de overlevingskansen van slachtoffers snel af naarmate de tijd verstrijkt en is omstanderhulp voordat de professionele zorgverleners ter plaatse zijn, van levensbelang.
In de cursus Stop de bloeding – red een leven leert u hoe u levensbedreigend bloedverlies herkent en hoe u dit kunt stoppen door middel van drukken op de wond, het aanleggen van tourniquet en/of het opstoppen van de wond met hemostatische gazen. Deze cursus is in 2016 ontwikkeld door Dr. Leo Geeraedts en VUmc Academie en is de landelijke standaard geworden. Sinds 1 januari 2021 is deze cursus opgenomen in het eenheidsdiploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis.
De basiscursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel, brandweermannen of -vrouwen etc. Deze cursus duurt ca. 2,5 uur en wordt door MG2Care aangeboden.
( Bron: Stop de bloeding)
© 2025 All rights reserved by MG2care.nl
WhatsApp met ons