Ga naar de inhoud

Eerste Hulp bij Wandelletsel

Nederland heeft een wandelcultuur. Dat gaat van ’s avonds even een blokje om tot grote een- of meerdaagse wandelevenementen. 6.500.000 Nederlanders wandelen regelmatig.
Wandelen is een zeer snelgroeiende sport. Per jaar worden er ongeveer 1.400 wandelevenementen georganiseerd, uiteenlopend van kleinschalige langeafstandstochten (>100km) tot grootschalige publieksevenementen, bijvoorbeeld de jaarlijks terugkerende plaatselijke avondvierdaagsen (550!), tot de Nijmeegse Vierdaagse.

Tegelijkertijd brengt wandelen het risico met zich mee van (meestal) kleine blessures en ongemakken, vooral als er sprake is van het wandelen over grote afstanden en/of oneffen terrein en onverharde paden. Daarnaast spelen ook andere factoren mee die het risico op wandelletsel groter maken. Daarbij valt te denken aan leeftijd, pasafwikkeling, loophouding en geoefendheid van de wandelaar en aan de weersomstandigheden.

Blaarvorming is een veel voorkomende blessure. Dergelijke blessures moeten adequaat verzorgd worden om infecties te voorkomen en om het slachtoffer zo mogelijk zijn/haar wandeltocht te kunnen vervolgen.

Bij wandelevenementen dienen daarom eerstehulpverleners te worden ingezet met extra kennis en vaardigheden op het gebied van wandelletsels. De certificatieregeling Acute Zorg bij Wandelletsel is gericht op het certificeren van competente eerstehulpverleners op het gebied van wandelletsel.

Vereiste voorkennis:

  • geldig certificaat uitgebreide EHBO (Rode Kruis) of
  • geldig EHBO certificaat van het Oranje Kruis

Deze module is een aanvulling op de Uitgebreide EHBO cursus. Daarom wordt verondersteld dat de competenties die geleerd zijn tijdens de EHBO cursus beheerst worden.