Verdrinking

Verdrinking

Het is weer mooi weer, zwemweer. Of je gaat naar het zuiden op vakantie en je hebt een camping of hotel met zwembad. Dus we gaan heerlijk zwemmen. Ook met de kleine spruit. Maar hoe lekker dit ook is, er dreigt ook gevaar bij zwemmen, namelijk verdrinking.

Verdrinking is één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen onder 5 jaar.
Als ouders en grootouders wil je natuurlijk het beste voor jouw kinderen of kleinkinderen. Het liefst wil je ze beschermen tegen alle potentiële gevaren. Maar ook vind je het belangrijk dat ze ontdekken, hun eigen gang gaan. En dan kan het wel eens misgaan. Soms blijft het bij een blauwe plek of een bultje, soms is het ernstiger zoals bijvoorbeeld verdrinking. Verdrinking is één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen onder 5 jaar.

Tip 1: zorg dat het kind geen watervrees heeft
Als het kind geen watervrees heeft, dan raakt hij ook niet snel in paniek als hij in het water is en er gebeurd iets onverwachts.

Tip 2: zorg ervoor dat het kind leert zwemmen
Hoe eerder een kind leert zwemmen, hoe beter hij zich kan redden in het water.

Tip 3: houd een kind in het water altijd in de gaten
“Ja maar het heeft zwembandjes om”: dit is schijnveiligheid. Jonge kinderen hebben vaak nog niet het besef of de kracht om zich om te draaien of het hoofd op te tillen als ze voorover in het water vallen. Hierdoor lijkt het alsof ze drijven maar in feite zijn ze aan het verdrinken.

Maar wat moet je doen als jouw kind ondanks alle goede zorgen toch verdrinkt? En dan met name wat moet je doen als het kind uit het water is gehaald? Ik heb hiervoor een stappenplan gemaakt welke je gratis kunt downloaden. Welke stappen onderneem je, in welke volgorde bij de reanimatie van een baby/kind.

Al zeg ik het zelf: een handig overzicht dat je hopelijk nooit nodig hebt.

Meer blogs

Instructeur alcohol en drugs

Als hulpverlener kreeg ik steeds meer interesse in drugs. Niet om uit te proberen maar ik wou weten wat drugs met je lichaam doet en waarom je drugs zou gebruiken. Ik zocht  op internet maar of de cursus was ver weg of heel prijzig. Alweer 7 jaar geleden ontving ik...

Lees meer

Is BHV verplicht voor ZZP’ers

Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht. Maar hoe zit het dan met klanten, collega ZZP’ers,...

Lees meer

Overhitting

Nu de zomer weer in aantocht is en het warmer gaat worden, kunnen we geconfronteerd worden met oververhitting van een persoon. Oververhitting houdt in dat de lichaamstemperatuur om diverse redenen verhoogd is en het lichaam deze warmte niet kwijt kan. Binnen de Eerste Hulp kennen we drie fasen van oververhitting:...

Lees meer