Verbranden

De eerste zonnige dag van het jaar is een feit. Samen met je vrienden wil je hiervan genieten en jullie gaan gezellig “een terrasje pikken”. Door het briesje is het heerlijk vertoeven op jullie favoriete terras.
’s Avonds als je thuis bent, voelt je huid wel warm aan en als je gaat douchen dan doen de waterstralen pijn op je huid. Ook het afdrogen is pijnlijk. In de spiegel zie je dat je huid rood is. Na de douche smeer je je lekker met een aftersun-product in en dit geeft wat verlichting.

Herken je het bovenstaande? Binnen de Eerste Hulp spreken ze, in dit geval, van een 1e graads verbranding.

Gradaties
Verbranden kan men op verschillende manieren: zoals hierboven beschreven, door de zon, maar ook door het aanraken van een heet voorwerp, hete vloeistof, elektriciteit of een chemisch product.
Binnen de Eerste Hulp worden 3 gradaties van verbrandingen onderscheiden:
– 1e graads verbranding
– 2e graads verbranding
– 3e graads verbranding

Hoe zijn ze te herkennen?
1e graads: rood, pijnlijk en gezwollen
2e graads: rood, pijnlijk, gezwollen en open/gesloten blaren
3e graads: grauwwit/zwart, niet pijnlijk, stug

Handelen:

EERST WATER, DE REST KOMT LATER.

– Koelen met zacht stromend, lauwwarm water!!!
– Open brandwonden steriel afdekken;
– Professionele hulp inschakelen bij 2e en 3e graads brandwonden.

Bij kinderen en ouderen extra aandacht voor de brandwonden. De huid van deze twee groepen is dunner dan bij volwassenen. Hierdoor kan de brandwond ernstiger zijn dan men denkt.

WIST U DAT?
• Ruim een kwart van de opnames in de Nederlandse Brandwondencentra kinderen jonger dan 5 jaar betreft?
• In 87% van de gevallen met de kinderen, de oorzaak een ongeval is met hete vloeistoffen, zoals koffie, thee of badwater?
• Veel brandwonden bij kinderen voorkomen kunnen worden door geen thee, koffie of andere hete vloeistoffen te drinken indien het kind bij u op de schoot zit?
• Evenals door ervoor te zorgen dat de handvatten van de pannen niet over het fornuis heen steken of koffie en thee op een tafellaken staan dat over de tafel hangt?

Iedereen heeft vast wel eens met verbranding te maken gehad. Wil je deze ervaring delen, laat het mij dan weten of misschien heb je nog een aanvullende tip ( over behandeling of voorkomen).

Heb je een vraag over bovenstaand artikel of ergens anders over, mail deze dan naar MG2Care@hotmail.com en misschien wijdt ik er wel een volgende artikel aan. Een antwoord krijg je sowieso.

Meer blogs

Overhitting

Nu de zomer weer in aantocht is en het warmer gaat worden, kunnen we geconfronteerd worden met oververhitting van een persoon. Oververhitting houdt in dat de lichaamstemperatuur om diverse redenen verhoogd is en het lichaam deze warmte niet kwijt kan. Binnen de Eerste Hulp kennen we drie fasen van oververhitting:...

Lees meer

Waarom zou je als ZZP’er een BHV-cursus volgen?

Behalve dat het altijd handig is om te weten wat je moet doen, ook in privé-situatie zijn er nog een paar redenen waarom jij als ZZP’er een BHV-cursus moet volgen: Ook al ben je geen werkgever, toch ben je in bepaalde situaties wél verantwoordelijk voor BHV ( zie artikel “Is...

Lees meer

Wanneer is BHV verplicht?

BHV is verplicht voor alle bedrijven met medewerkers ( al is er maar 1 medewerker). Iedere werkgever heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat hij moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. In de arbowetgeving is namelijk vastgelegd dat werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken. Ook is...

Lees meer
Skip to content