Ga naar de inhoud

Verbranden

De eerste zonnige dag van het jaar is een feit. Samen met je vrienden wil je hiervan genieten en jullie gaan gezellig “een terrasje pikken”. Door het briesje is het heerlijk vertoeven op jullie favoriete terras.
’s Avonds als je thuis bent, voelt je huid wel warm aan en als je gaat douchen dan doen de waterstralen pijn op je huid. Ook het afdrogen is pijnlijk. In de spiegel zie je dat je huid rood is. Na de douche smeer je je lekker met een aftersun-product in en dit geeft wat verlichting.

Herken je het bovenstaande? Binnen de Eerste Hulp spreken ze, in dit geval, van een 1e graads verbranding.

Gradaties
Verbranden kan men op verschillende manieren: zoals hierboven beschreven, door de zon, maar ook door het aanraken van een heet voorwerp, hete vloeistof, elektriciteit of een chemisch product.
Binnen de Eerste Hulp worden 3 gradaties van verbrandingen onderscheiden:
– 1e graads verbranding
– 2e graads verbranding
– 3e graads verbranding

Hoe zijn ze te herkennen?
1e graads: rood, pijnlijk en gezwollen
2e graads: rood, pijnlijk, gezwollen en open/gesloten blaren
3e graads: grauwwit/zwart, niet pijnlijk, stug

Handelen:

EERST WATER, DE REST KOMT LATER.

– Koelen met zacht stromend, lauwwarm water!!!
– Open brandwonden steriel afdekken;
– Professionele hulp inschakelen bij 2e en 3e graads brandwonden.

Bij kinderen en ouderen extra aandacht voor de brandwonden. De huid van deze twee groepen is dunner dan bij volwassenen. Hierdoor kan de brandwond ernstiger zijn dan men denkt.

WIST U DAT?
• Ruim een kwart van de opnames in de Nederlandse Brandwondencentra kinderen jonger dan 5 jaar betreft?
• In 87% van de gevallen met de kinderen, de oorzaak een ongeval is met hete vloeistoffen, zoals koffie, thee of badwater?
• Veel brandwonden bij kinderen voorkomen kunnen worden door geen thee, koffie of andere hete vloeistoffen te drinken indien het kind bij u op de schoot zit?
• Evenals door ervoor te zorgen dat de handvatten van de pannen niet over het fornuis heen steken of koffie en thee op een tafellaken staan dat over de tafel hangt?

Iedereen heeft vast wel eens met verbranding te maken gehad. Wil je deze ervaring delen, laat het mij dan weten of misschien heb je nog een aanvullende tip ( over behandeling of voorkomen).

Heb je een vraag over bovenstaand artikel of ergens anders over, mail deze dan naar MG2Care@hotmail.com en misschien wijdt ik er wel een volgende artikel aan. Een antwoord krijg je sowieso.

Meer blogs

Instructeur alcohol en drugs

Als hulpverlener kreeg ik steeds meer interesse in drugs. Niet om uit te proberen maar ik wou weten wat drugs met je lichaam doet en waarom je drugs zou gebruiken. Ik zocht  op internet maar of de cursus was ver weg of heel prijzig. Alweer 7 jaar geleden ontving ik...

Lees meer

Een eigen bedrijf

Eind 2012 werd ik ontslagen bij het bedrijf waar ik toen werkte. Ik heb nog wel gesolliciteerd maar in februari 2013 werd een sollicitatiegesprek geannuleerd. De betreffende persoon moest/ging naar Frankrijk omdat zijn goede vriend door een ski-ongeval overleden was. Dit was voor mij een triggerpunt, ik ging nadenken: “Wil...

Lees meer
Verdrinking

Verdrinking

Het is weer mooi weer, zwemweer. Of je gaat naar het zuiden op vakantie en je hebt een camping of hotel met zwembad. Dus we gaan heerlijk zwemmen. Ook met de kleine spruit. Maar hoe lekker dit ook is, er dreigt ook gevaar bij zwemmen, namelijk verdrinking. Verdrinking is één...

Lees meer