Overhitting

Nu de zomer weer in aantocht is en het warmer gaat worden, kunnen we geconfronteerd worden met oververhitting van een persoon. Oververhitting houdt in dat de lichaamstemperatuur om diverse redenen verhoogd is en het lichaam deze warmte niet kwijt kan.

Binnen de Eerste Hulp kennen we drie fasen van oververhitting:
1. Hittekramp
2. Hitte-uitputting of hittestuwing
3. Hitteberoerte ( oftewel zonnesteek).

Hoe te herkennen?

Hittekramp is te herkennen als spierpijn in de armen en benen. Het ontstaat door het verlies van vocht en zouten door zweten.

Bij hitte-uitputting is het slachtoffer uitgedroogd, vermoeid, duizelig en heeft hoofdpijn. Indien nu de transpiratie afneemt kan hittestuwing ontstaan.

Hittestuwing kan zich op twee manieren uiten: ten eerste: het slachtoffer ziet bleek, voelt koud en klam aan en transpireert hevig, ten tweede: het slachtoffer heeft een warme, droge, roodgestuwde huid.

Bij hitteberoerte daalt het bewustzijn van het slachtoffer, heeft het slachtoffer een snelle en oppervlakkige ademhaling en kan hij abnormaal gedrag vertonen denk hierbij aan bijvoorbeeld agressiviteit of verwardheid.

Wat moet je doen?

Het is van belang dat in alle gevallen het slachtoffer zijn activiteiten staakt en naar een koele(-re) omgeving gebracht wordt. Het vocht en de zouten moeten aangevuld worden. Water is hierbij niet voldoende. Het beste is het slachtoffer een sportdrank te laten drinken. Hierin zitten ook zouten en mineralen die meteen door het lichaam worden opgenomen. Klaagt het slachtoffer over spierkrampen dan kun je hem nog eventueel chips ( iets zouts) geven.

Bij hitteberoerte moet je, nadat je als eerste 1-1-2 hebt gebeld, het slachtoffer “actief” afkoelen ( sponsen met water, ventilator, natte lakens).

Merk je dat het bewustzijn van het slachtoffer daalt, dan mag je het slachtoffer niets te drinken geven en moet je 1-1-2 bellen. Ook als je twijfelt, bel je 1-1-2.

Meer blogs

Wanneer is BHV verplicht?

BHV is verplicht voor alle bedrijven met medewerkers ( al is er maar 1 medewerker). Iedere werkgever heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat hij moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. In de arbowetgeving is namelijk vastgelegd dat werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken. Ook is...

Lees meer

Tips om koolmonoxide-vergiftiging voorkomen:

Zorg voor voldoende aanvoer van zuurstof in de ruimte waar een verwarmingstoestel staat bijvoorbeeld door luchtrooster; Zorg dat de verbrandingsgassen goed afgevoerd worden; Zorg voor goed onderhoud van de verwarmingstoestellen; Zorg dat de toestellen aangesloten worden door een erkende installateur; Gebruik verwarmingstoestellen waarvoor ze gemaakt zijn: een houtkachel is een...

Lees meer

BHV in bedrijfsverzamelgebouwen

Stel je huurt als ZZP’er een kantoorruimte in een bedrijfsverzamelgebouw. Hoe zit het dan met de BHV? Wie is daar verantwoordelijk voor, jij of de eigenaar van het pand? Als eigenaar of gebruiker van een gebouw ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid en brandpreventie. In het Bouwbesluit 2012 staat dit...

Lees meer