Nu de zomer weer in aantocht is en het warmer gaat worden, kunnen we geconfronteerd worden met oververhitting van een persoon. Oververhitting houdt in dat de lichaamstemperatuur om diverse redenen verhoogd is en het lichaam deze warmte niet kwijt kan.

Binnen de Eerste Hulp kennen we drie fasen van oververhitting:
1. Hittekramp
2. Hitte-uitputting of hittestuwing
3. Hitteberoerte ( oftewel zonnesteek).

Hoe te herkennen?

oververhittingHittekramp is te herkennen als spierpijn in de armen en benen. Het ontstaat door het verlies van vocht en zouten door zweten.

Bij hitte-uitputting is het slachtoffer uitgedroogd, vermoeid, duizelig en heeft hoofdpijn. Indien nu de transpiratie afneemt kan hittestuwing ontstaan.

Hittestuwing kan zich op twee manieren uiten: ten eerste: het slachtoffer ziet bleek, voelt koud en klam aan en transpireert hevig, ten tweede: het slachtoffer heeft een warme, droge, roodgestuwde huid.

Bij hitteberoerte daalt het bewustzijn van het slachtoffer, heeft het slachtoffer een snelle en oppervlakkige ademhaling en kan hij abnormaal gedrag vertonen denk hierbij aan bijvoorbeeld agressiviteit of verwardheid.

Wat moet je doen?

Het is van belang dat in alle gevallen het slachtoffer zijn activiteiten staakt en naar een koele(-re) omgeving gebracht wordt. Het vocht en de zouten moeten aangevuld worden. Water is hierbij niet voldoende. Het beste is het slachtoffer een sportdrank te laten drinken. Hierin zitten ook zouten en mineralen die meteen door het lichaam worden opgenomen. Klaagt het slachtoffer over spierkrampen dan kun je hem nog eventueel chips ( iets zouts) geven.

Bij hitteberoerte moet je, nadat je als eerste 1-1-2 hebt gebeld, het slachtoffer “actief” afkoelen ( sponsen met water, ventilator, natte lakens).

Merk je dat het bewustzijn van het slachtoffer daalt, dan mag je het slachtoffer niets te drinken geven en moet je 1-1-2 bellen. Ook als je twijfelt, bel je 1-1-2.

Reacties

Reacties