Als hulpverlener kreeg ik steeds meer interesse in drugs. Niet om uit te proberen maar ik wou weten wat drugs met je lichaam doet en waarom je drugs zou gebruiken. Ik zocht  op internet maar of de cursus was ver weg of heel prijzig.

Alweer 7 jaar geleden ontving ik mijn papieren voor Instructeur Eerste Hulp. En mijn wens om meer te weten over drugs werd nog groter. In 2014 kwam ik per toeval de cursus Acute Zorg bij Alcohol- en Drugsincidenten tegen, zowel hulpverlener als instructeur. Ondanks de prijs was voor mij de keuze snel gemaakt. Dit was de cursus waar ik naar gezocht had. Samen met twee collega-instructeurs tufte wij 3 dagen naar Nieuwegein om uiteindelijk het felbegeerde papiertje in handen te mogen houden. En omdat dit de pilot was, kregen we het diploma uitgereikt door een officiële vertegenwoordiger van de certificerende organisatie. Trots als een pauw waren wij, drie dames uit het “verre” Limburg, die wel van het bestaan van alcohol en drugs afweten, maar m.n. met drugs nooit echt in aanraking geweest.

Tijdens de cursus hebben we de grootste lol gehad en veel geleerd over de positieve punten van alcohol en drugs maar ook de negatieve en welke invloed heeft welk middel op jouw lichaam. Verder leerden we diverse waardes meten zoals bijvoorbeeld bloedsuikerwaarde, saturatie, bloeddruk en hartslag. Maar het belangrijkste nog: wat vertellen deze metingen nou, kloppen die met het te verwachte patroon van de gebruikte drug?
Ook werd tijdens de cursus veel aandacht besteed aan het zo goed mogelijk, met zoveel mogelijk informatie het slachtoffer over te dragen aan professionele hulp mocht dit uiteindelijk nodig zijn. Maar het blijkt dat als je weet wat drugs en alcohol met je lichaam kan doen en hoe lang e.e.a. werkt, je niet zo snel de professionele hulp hoeft in te schakelen. Het slachtoffer goed in de gaten houden is een hele grote voorwaarde!!

Reacties

Reacties